Indretmedstil.dk

Farver i indretningen – Sådan sammensætter du de rigtige farver

Farver er naturligvis et vigtigt element i indretningen, og for mange kan det være svært at vide, hvilken farve man skal vælge. Ofte ses vores hjem meget lyse og i neutrale farver, men det kan godt lade sig gøre at skabe et hjem med farver og harmoni. Før du går i gang med indretningen, bør du overveje, hvad rummet skal bruges til, og hvordan du ønsker at bruge farven.

Vælg de rigtige farver i indretningen

Ønsker du at indrette dit hjem i farver? Valg af farver i indretningen kan være svær, og derfor har Indretmedstil.dk lavet et indlæg, som skal hjælpe dig.

Overvejelser – Vælg de bedste farver i indretningen

Store flader

Det er vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser omkring farver, før du går i gang. Først og fremmest skal du tænke over, hvor store fladerne er. Jo større fladerne er, jo tydeligere vil farven fremstå. Det vil sige, at hvis du overvejer at male en stor flade, skal du overveje, om det er hensigtsmæssigt med en iøjnefaldende farve som for eksempel en kraftig eller mørk farve.

Det er desuden vigtigt, at du tænker helheden ind og hvilken funktion rummet har. I nogle rum skal man tænke over, at det er et sted, hvor folk skal opholde sig i lang tid og måske skal have ro, mens det kan være mere oplagt at lege med farverne i andre rum. 

Pangfarver

Måske du er modig og ønsker en pangfarve på væggen. Pangfarver er mere forstyrrende end de diskrete nuancer, og du bør derfor være bevidst om hvorvidt hvilke type farver, der er i det miljø, du skal indrette. Pangfarver kan nemlig være med til at påvirke de omkringliggende farver.

Rød tråd

Du skal desuden tænke over, at der er en rød tråd i din farvesammensætning. For at skabe den bedste harmoni og balance i rummet, er det en god idé at lade farverne gå igen flere steder i indretningen.

Det kunne for eksempel være, at du vælger at male væggen i den samme farve som dit yndlingsmøbel. Du skal sørge for at farverne harmonerer fra rum til rum og at helhedsindtrykket er rart.

Langtidsholdbart

Hernæst skal du overveje, om farvevalget er en holdtidsholdbar løsning. Hvis du skal indrette et rum, hvor det for eksempel vil give god mening at ændre farve indenfor om nogle få år, kan du være mere modig. Hvis du derimod skal kunne holde ud at se på farverne og opholde dig i omgivelserne i mange år, bør farven ikke være så markant, at man ser sig træt på den.

Lyse og mørke farver – varme og kolde farver

Det er også vigtigt at tænke over, om det er hensigtsmæssigt at vælge lyse eller mørke farver, og hvad der passer til rummet og stemningen. Udover de lyse og mørke farver, skal du tænke over varme og kolde farver, og hvad du gerne vil med rummet. Tænk over om rummet bliver hyggeligt og rummeligt, eller om det i stedet bliver koldt og distancerende.

Hvilke farver passer godt sammen?

Hver farve har forskellige farvetoner, som de passer godt sammen med. Du kan for eksempel tage udgangspunkt i farvecirklen, da den hjælper dig med at finde komplementærfarver. Det vil sige farver, som passer godt sammen.

En farvecirkel hjælper dig med at finde farver i indretning, der passer sammen

Måden du finder dem på, er ved at se på hvilke farver, der ligger modsat i farvecirklen. Rød og grøn, gul og lilla samt blå og orange er hinandens komplementærfarver. Dette betyder, at du hvis du vælger at sætte disse farver sammen i din indretning, vil du opleve et flot farvespil.

Du kan desuden inddele farvecirklen i kvadrater, for at finde ud af, hvilke farver der harmonerer godt sammen. Inde for hvert kvadrat finder du nemlig farver i samme styrke, hvilket vil sige, at det er et godt match i farvesammensætning. Ønsker du at skabe et blikfang, kan du vælge en kontrastfarve.

Hvid, grå og sort

Hvid, grå og sort er ofte de farver, som vi bruger i den minimalistiske og neutrale indretning. De signalerer noget klassisk moderne, og noget som er elegant. En indretning i disse toner kan nemt virke kedelig, og det er derfor vigtigt, at du leger med detaljerne og tonerne.

Det kan desuden være en god idé at bruge tilbehør, der understreger stilen og stemningen således, at der kommer noget personlighed frem i indretningen.

Den røde farve

Måske du ønsker at male et rum i rød farve, så er det vigtigt, at du først og fremmest tænker over, hvilket rum du skal male. Desuden skal du tænke over, hvordan du ønsker at bruger den, og i hvilken tone. Du kan nemlig hurtig blive træt af den, hvis den bliver for kraftig. 

Den røde farve findes i flere forskellige toner; stærke, pasteller, brændte og lavendel. Den stærke farve kan virke meget aggressiv og opmærksomhedskrævende. De signalerer for eksempel feminisme og luksuriøsitet. Pastellerne er mere langtidsholdbare på store flader, og de er meget feminine og beroligende. De brændte røde farver er meget varme og beroligende. Det er desuden en meget moden farve at bruge. Den lavendel tonede farver kan nemt virke tunge, men de appellerer til fordybelse og ro. Den brændte farve kan derfor være god i enten et soveværelse eller et kontor.

Den gule farve

Ligesom med den røde farve, er den gule farve også en farve, som man, især i de primære rum, skal overveje, hvor stærk den skal være på store flader. I de sekundære rum kan du være mere modig og lege med farverne.

Der findes flere forskellige gule toner; stærke, pasteller og orange. Den stærke gule farve er fyldt med optimisme, energi og intensitet. Pastelfarverne signalerer blandt andet herskabelighed og optimisme, mens at den orange tone er meget intens og retro.

Den blå farve

Den blå farve skaber en følelse af ro og afslapning. Det er derfor en farve, der er god at have i enten soveværelset eller på badeværelset, da det er der, vi ønsker en stemning af fred, ro og afslapning. Det er desuden en farve, som man kan holde ud at se på i længere tid, da det er en diskret farve. Blå kan både være i kølige og varme toner, og de er især gode til brune materialer som for eksempel terrakotta og mørke træsorter. Som pastelblå er de meget rolige, fredfyldte og bløde.

Den grønne farve

Den grønne farve virker generelt meget beroligende og afstressende, og kan desuden både være i kølige og varme toner og i stærke og dybe toner. De lyse toner er generelt meget rolige og fredfyldte, og den skaber en afslappet energi i rummet. Det er derfor en god farve de rum, hvor du gerne vil slappe af.

Ofte stillede spørgsmål om farver i indretningen

Hvilke farver gør rummet større?

Hvide og lyse farver får små rum til at virke større, mens mørke farver giver mere huleagtig fornemmelse. I meget små rum anbefales det, at du holder dig til den hvid eller meget lyse farve.

Hvad er RAL og NCS farver?

RAL og NCS er internationale farvesystemer, der bruges til at angive den præcise farver på alt fra vægmaling til farven på vinduer, døre, møbler biler. Du kan få blandet maling i RAL og NCS farver, så du altid er sikker på, at du får den helt rigtige tone.

Hvilken vægfarve til soveværelset?

Vægfarven i soveværelset skal signalere ro og forberede dig til en god nats søvn. Blå og grønne nuancer er gode til soveværelset, men også de grå tone, virker afslappende. Undgå meget hidsige farver som rød og orange, der har den modsatte effekt.

Hvilke vægfarver passer sammen?

Når du bruger farvecirklen herover, vil du se at farver som blå/orange, rød/grøn, blå/grøn passer godt sammen. Mange nuancer komplementerer hinanden godt, så brug cirklen, når du er i tvivl.

Hvilke farver passer ikke sammen?

Når du sammensætter farver med farvecirklen, får du det mest harmoniske resultat. Du kan dog sagtens bruge en farve, der ikke umiddelbart passer med farvecirklen, da det kan være med til at skabe spændende kontraster. Pas på ikke at overdrive, da farvesammensætningen ellers vil give et rodet udtryk.