Indretning af motionsrum i hjemmet – Lav dit eget home gym

Indretning af motionsrum – Sådan gør du. Hjemmetræning er blevet utroligt poplært, og mange vælger at indrette et træningslokale i hjemmet. Motionsrummet har den fordel, at du ikke skal fjerne udstyret hver gang du har trænet, og at du kan træne præcis, når det passer dig – uanset tidspunktet på dagen. Indretmedstil.dk har samlet en række forslag og gode råd til indretning af et hjemmetræningsrum.

Artiklen indeholder reklame- og annoncelinks.

motionsrum i hjemmet

Populært træningsudstyr

Motionsrummet skal indrettes med det træningsudstyr, som du foretrækker at benytte. Mængden af udstyr bør begrænses, så der stadig er god plads til at lave øvelser på gulvet.

Udvalget af træningsmaskiner og motionsudstyr er stort, og vi anbefaler at du besøger Apuls.dk, der er en af landets førende forhandlere af udstyr til hjemmetræning.

Populært udstyr er:

Hertil vælger de fleste en træningsmåtte og mindre træningsudstyr som elastikker, bolde, kettlebells, stepbænke og lignende tilbehør.

Hvis det kniber med pladsen, findes de fleste træningsmaskiner som sammenklappelige modeller, der kan foldes sammen, når de ikke er i brug.

Hvordan skal motionsrummet indrettes?

En god indretning af motionsrum i boligen afhænger meget af rummets størrelse, og af de maskiner du vælger at købe. Der er dog flere overordnede elementer, du bør have i tankerne, hvis du vil have mest muligt ud af dit hjemmetræningslokale.

Gulv i træningsrummet

Gulvbelægningen i motionsrummet bør overvejes nøje. Et almindeligt trægulv vil hurtigt blive ridset og få hakker, og du vil sikkert ikke være afhængig af at skulle passe på gulvet, mens du træner.

Den bedste gulvbelægning er et blødt og behageligt underlag, som kan holde til, at du dropper en håndvægt eller kettlebell, uden at gulvet tager skade.

Der findes en del forskellige gummifliser, som enten kan lægges på hele gulvet eller i den del af rummet, hvor træningen foregår. Fliserne leveres i kvadrater på f.eks. 50×50 cm, så du kan nøjes med at købe det antal, du har brug for.

Hvis du fortrinsvis træner på maskiner som romaskiner, motions- og spinningcykler eller andre træningsmaskiner, kan du købe særlige underlagsmåtter til at lægge under træningsmaskinen.

Sørg for god ventilation

Når du træner i et mindre rum, bliver luften hurtig klam og fugtig. Hvis du ikke sørger for god udluftning eller ventilation, kan du risikere, at fugten skader vægge, gulve og lofter, og i sidste ende skaber grobund for mug og skimmelsvamp.

Det er de færreste, der har et airconditionanlæg installeret, men mindre kan også gøre det. Der findes små mobile airconditionanlæg, som let kan flyttes rundt, og placeres der, hvor der er brug for det.

Alternativt kan du montere en propel i loftet, og åbne vinduerne, mens du træner. Denne løsning fungerer udmærket, men det kan blive en kold fornøjelse om vinteren.

Underholdning er guld værd

Hvis du træner alene, kan du have stor glæde af at sætte et Tv op eller montere en højtaler til streaming af radio og musik.

Musik og fjernsynsudsendelser får tiden til at gå hurtigere, og hvis du kan nyde et afsnit af din favorit Tv-serie eller følge med i de seneste nyheder, slår du 2 fluer med ét smæk.

Vægspejle giver bedre træning

Du kan med fordel montere nogle store spejle på væggen i motionslokalet. Mange tor fejlagtigt at de store spejle kun bruges af personer, der gerne vil flashe deres store muskler i spejlet (det er der sikkert også nogen, der nyder), men det er ikke det primære formål.

De fleste bruger spejlene til at sikre, at alle øvelser udføres korrekt, og du vil hurtigt kunne se, hvor du skal tilrette øvelsen, for at få det mest optimale udbytte af træningen.

Belysning

Lyset i lokalet bør være stærkt nok til at træne i, men ikke så stærkt at det blænder. Lyset bør monteres strategisk rundt i lokalet, så du undgå lange skygger, men får et ensartet og godt fordelt lys.

Der findes flere flade LED loftpaneler, der næsten ikke fylder noget i højden, men som spreder lyset ens og godt i rummet. Flere LED paneler findes med indbygget mulighed for at tænde, slukke og dæmpe lyset fra en mobilapp, så du altid er sikker på, at have den mest optimale belysning i rummet.

Ophæng i loftet

Hvis du holder af slyngetræning eller boksetræning, kan du med fordel montere kroge i loftet, som du kan hænge dine TRX stropper eller sandsæk op i.

Du skal naturligvis sikre dig, at loftet kan holde til den ekstra belastning. Hvis du er i tvivl, bør du alliere dig med en fagmand, der kan hjælpe med monteringen af kroge og beslag.

Vægbeklædning

Vægbeklædningen i træningsrummet bør være lavet i rengøringsvenlige materiale eller malet med en høj glansgrad. Uanset hvor meget du passer på, vil det være svært, ikke at komme til at sætte hånden på væggen eller stille et redskab, som efterlader snavsede pletter.

Den rengøringsvenlige overflade vil gøre det langt lettere at holde væggene pæne, og hvis de bliver snavsede, er det let at tørre overfladerne over med en fugtig klud.

Opbevaringsmulighed

En sidste ting vi har med i oversigten er mulighed for opbevaring. Selvom det er dit træningsrum, vil du sikkert gerne have, at rummet er nogenlunde rydeligt og præsentabelt.

Det kan du sikre dig ved at sætte garderobeskabe eller reoler op til opbevaring af de mindre stykker træningsudstyr. Hvis du har håndvægte ogvægtstænger, så overvej et rack, så vægtene ligger pænt på deres plads, når de ikke er i brug.

Flere idéer til indretning af motionsrum

Hvis du vil have mere inspiration til hvordan du indretter et trænings- og fitnesslokale i boligen, så skal du tjekke Houzz.dk, der har en masse billeder af hjemmetræningsrum liggende, som kan bruges til at hente gode idéer.

Hvis du leder efter inspiration til træningsudstyr, så besøg Motionsmaskinen.dk og Romaskinen.dk, der fokuserer på træningsudstyr til hjemmebrug.